Certificatul medical de stare de urgenta Covid-19
În contextul creat de pandemia COVID19, in continuarea initiativei noastre de acordare de consultanta juridica gratuita antreprenorilor pentru intelegerea efectelor starii de u genta, ne concentrăm atenția asupra procedurii de obtinere a certificatului de stare de urgenta prevazut de articolul 12 din Decretul de instituire a stării de urgență.
Conform acestui text, “Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19 certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative. ”
Unele companii au instituit deja, din proprie inițiativă, măsuri împotriva amenințării coronavirusului, de exemplu modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul angajatului, însă dispoziția cuprinsă în decret vine în sprijinul lor în măsura în care starea de urgență afecteaza major raporturile juridice asumate.
Certificatul de situație de urgență poate fi eliberat de către Ministerul Economiei, la cerere, societatilor care se află în dificultatea de a și mai îndeplini obligațiile asumate contractual, din cauza răspândirii intensificate a pandemiei. Acesta vine în ajutorul entităților pentru a nu se ajunge la destabilizarea mediului afacerilor și pe tru a estompa pe cât posibil efectele negative ale acestei perioade.
Desigur, acestea vor fi eliberate în limita îndeplinirii anumitor condiții, întrucât reglementarea cuprinsă în decret aduce în discuție necesitatea existentei anumitor „documente justificative”. Din aceasta se înțelege orice document care adeverește faptul că răspândirea COVID-19 a influențat raporturile juridice, cum ar fi contractul afectat, notificări ale partenerilor contractuali cu privire la efectele pe care pandemia le are asupra asupra derulării operaţiunilor contractuale, documente contabile din care reies informații cu privire la situația economico-financiară dupa survenirea starii de urgenta, precum și orice alte documente care atestă legatura de cauzalitate dintre criza provocata de coronavirus si prejudiciul suferit.
Ca urmare a emiterii unui astfel de certificat, solicitantului nu i se va mai putea atrage raspunderea contractuala pentru neindeplinirea obligatiilor sale asumate în cadrul raporturilor sale cu tertii cocontractanti, furnizori sau clienti.
Este important de facut distinctia intre starea de urgenta si forta majora, acestea fiind evenimente cu regim juridic diferit, un acelasi eveniment neputand fi calificat ca fiind si caz de forta majora si imprejurare caracteristica starii de urgenta. In plus, nu consideram ca aceasta criza intruneste conditiile pentru a fi calificata ca un caz de forta majora.
In determinarea conditiilor de emitere a certificatului de stare de urgenta, pana la reglementarea acestora prin Ordin al Ministrului Economiie, poate fi utila analogia cu conditiile in care se avizeaza existenta unui caz de forta majora, competenta data, conform Legii 335/2007, camerelor de comert judetene si a celei a Municipiului Bucuresti.
Odata cu avizarea cazului de forta majora, camera de comert competenta teritorial avizeaza si influenţa acestuia asupra executării obligaţiilor comercianţilor. In ce priveste avizarea cazului de forta majora si a efectelor acestuia asupra executării obligaţiilor comerciale internaţionale, competenta apartine, conform aceleiasi legi, Camerei de Comerț și Industrie a României.
Procedura de obtinere a certificatului de stare de urgenta va putea consta deci în completarea unei cereri în cadrul căreia solicitantul va prezenta faptic și detaliat atât evenimentul, cât consecințele acestu a asupra raporturilor sale contractuale specifice activitatii sale comerciale. Prin cerere trebuie sa se prezinte deci, in opinia noastra, legatura de cauzalitate intre starea de urgenta si afectarea posibilitatii solicitantului de a-si executa obligatiile.
Cererea va trebui sa fie însoțită de o descriere a activitatii si raporturilor contractuale incheiate, de eventuale atestări privind efectele starii de urgenta asup a afacerii provenite de la anumite autorități sau alte persoane precum asociatii profesionale, notificări adresate intre partenerii contractuali cu privire la apariț a evenimentului și efectele acestuia.
Nu este suficienta deci simpla invocare a existentei starii de urgenta, putand fi necesara, de exemplu, in opinia noastra, dovedirea luarii unor masuri de evitare sau de atenuare a efectelor starii de urgenta, precum adoptarea regimului de t lemunca.
Vom urmari aparitia reglementarilor asteptate in aceasta privinta si vom continua sa va stam la dispozitie cu explicatii asupra procedurii de urmat.