Cartierul ANL Henri Coanda – obligatiile unui dezvoltator oarecare
Cartierul Henri Coanda este un ansamblu de locuinte construit de ANL, o investitie demarata in 2004, cu mai bine de 13 ani in urma. Ansamblul de locuinte se construieste pe un teren cu o suprafata de aproape 116 hectare, fiind amplasat in nordul Bucurestiului.
De la demararea lucrarilor la Cartierul Henri Coanda, multi beneficiari si-au vazut sfaramat visul de avea o locuinta. Constructorii s-au tot schimbat, lucrarile la constructi fiind incepute si lasate in paragina, iar cele de infrastructura abia au pornit.
Beneficiarii au dreptul la despagubiri pentru intarzierea in finalizarea caselor si a Cartierului, constand cel putin in contravaloarea lipsei de folosinta egala cu chiriile de pe piata libera.
De asemenea, beneficiarii au dreptul la despagubiri si pentru neconformitatile si viciile ascunse ale constructiei in sine, pentru ca acestia au platit pretul casei pentru a se bucura de ea de la termenul de predare si pentru a fi construita conform autorizatiei de construire si proiectului tehnic.
ANL este raspunzatoare, atat pentru finalizarea locuintelor cat si pentru urbanizarea cartierului.
Pentru constructia locuintelor, ANL a asigurat alegerea constructorilor si de aceea trebuie sa raspunda atat pentru intarzierile acestora, cat si pentru toate defectele, viciile si neconformitatile constructiilor.
Urbanizarea Cartierului trebuia executata de toate semnatarele Conventiei MM 1909/2004.
Insa, tot ANL este raspunzatoare si pentru finalizarea lucrarilor de urbanizare a Cartierului pentru ca avea calitatea de Presedinte al Consiliului de Conducere al tuturor acestor semnatare, pe care nu l-a condus nici macar printr-o sedinta.
Constructorii nu pot fi facuti raspunzatori pentru nepredarea locuintei la termen, pentru ca predarea este o operatiune ulterioara receptiei la terminarea lucrarilor, ce trebuie facuta conform legii de ANL in calitatea sa de dezvoltator si investitor, doar daca lucrarile privind utilitatile sunt finalizate.
Dupa o lupta sustinuta de trei ani, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a hotarat ca ANL are calitatea de dezvoltator si de garant al statului roman si ca este obligata sa asigure finalizarea Cartierului Henri Coanda, fiind eliminat riscul exonerarii ANL de aceasta raspundere.