Contactează-ne

office@neacsu.com

 

Neacșu&Avocații

str. Turturelelor, nr. 48, et. 3
Bucuresti, Romania
0741.25.45.20

Back to top

Neacșu & Asociații

In Europa, in ce priveste transportul aerian, Parlamentul European a adoptat Regulamentul nr.261/2004, stabilind norme comune europene in materie de compensare si de asistenta a pasagerilor in eventualitatea refuzului la imbarcare si anularii sau intarzierii prelungite a zborurilor.
Romania nu era atunci in Uniunea Europeana si nu am fost afectati de unele lipsuri ale legislatiei europene legate de nereglementarea dreptului pasagerilor de a solicita compensatii banesti pentru intarzieri la sosirea avionului. Desi unul dintre cele mai des intalnite evenimente de transport aerian, intarzierea la sosire nu dadea dreptul pasagerilor, precum o facea anularea zborului, la compensatii banesti in cuantum fix stabilit de legiuitorul european.
O decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene data in 2009, a permis si pasagerilor unui zbor intarziat cu 3 ore sau mai mult dupa ora de sosire preconizata sa solicite compensatiile banesti intre 250 EUR si 600 EUR, in functie de distanta zborului, prevazute de Regulamentul 261/2004.
Dupa 8 ani de la acest castig al interesului pentru ei, pasagerii romani ai zborurilor aeriene, indiferent ca au calitatea de consumator sau nu (deci daca au contractat zborul in interes personal sau de afaceri ori serviciu), raman inca in necunostinta de cauza de existenta acestor drepturi.
Avantajul oferit pasagerilor aerieni de procedura reglementata de Parlamentul European si corectata de CJUE este acela de a primi compensatii banesti prin simpla demonstrare a conditiilor enumerate de Regulament.
Asadar, puteti fi eligibil pentru a cere si a primi aceste compensatii daca:
– plecati de pe un aeroport situat pe teritoriul unui stat membru UE, indiferent daca operatorul aerian este comunitar sau nu;
– plecati de pe un aeroport situat intr-o tara terta catre un aeroport situat pe teritoriul unui stat membru UE, în cazul în care operatorul aerian este comunitar;
– aveti rezervari confirmate pentru zborul respectiv şi v-ati prezentat personal pentru înregistrare, în condiţiile stipulate de operatorul aerian, sau nu mai târziu de 45 de minute înaintea orei de plecare publicate, primind confirmari de rezervare sau carti de imbarcare;
– ora de sosire a zborului este intarziata cu 3 ore sau mai mult.
Obligatia operatorilor aerieni de informare a pasagerilor lor, prevazuta si ea de Regulamentul European, care impune afisarea, in zona de inregistrare a pasagerilor, a unui anunt cu privire la drepturile acestora in caz de intarzierea sau anulare a zborului, este ignorata de catre transportatori.
Informații care trebuie furnizate în caz de intarziere efectiva, atat la plecare cat si la sosire, nu sunt, de asemenea, puse la dispozitie pasagerilor de catre transportatorii aerieni. Asta desi Regulamentul 261/2004 si recomandarile Comisiei Europene legate de acesta prevad ca fiecarui pasager afectat de o intarziere la plecare de cel puțin doua ore sau de o intarziere la sosire de trei ore sau mai mult trebuie sa i se prezinte o comunicare scrisa in care sa fie precizate normele de compensare.
Ajungerea la maturitate a proiectului FlightClaim.ro ne permite cateva concluzii scurte despre cum raspund insa companiile de transport aerian provocarilor dure, este adevarat, ale Regulamentului european 261/2004.
Iau ele toate acele masuri rezonabile care se impun in mod rezonabil pentru evitarea intarzierii, cerute de conventiile internationale? Ofera ele acel respect pasagerilor de care acestia au nevoie?
Experienta noastra de pana acum ne arata operatori aerieni in mod deliberat pasivi, atitudine usor de inteles, dar avand si dificultati sa dovedeasca imprejurarile extraordinare care ii pot exonera de plata compensatiilor si, mai ales, luarea masurilor rezonabile pentru evitarea acestor intarzieri.
ANPC, desemnata prin Hotararea de Guvern nr.1912/2006 ca organism responsabil cu supravegherea respectarii drepturilor pasagerilor prevazute de Regulamentul (CE) nr. 261/2004, supraincarcata cu sarcini, nu va putea dezvolta curand o politica de sprijinire proactiva a pasagerilor, alta decat simpla sanctionare a operatorilor aerieni cu amenzi contraventionale pentru nerespectarea obligatiilor acestora prevazute de Regulamentul 261/2004.
La o recenta dezbatere, despre care am scris anterior, profesionistii industriei aeronautice romanesti au remarcat gravitatea acestei provocari pentru managementul aerian si au facut observatii pertinente legate de reflectarea in cresterea pretului biletelor a platii acestor compensatii, de nevoia de investitii in infrastructura aeroportuara, mai ales in Romania, de necesitatea investitiilor in tehnologii noi pentru aeroporturi, pentru cresterea productivitatii si pentru o organizare mai eficienta.
Dincolo de simpla folosire a mijloacelor de constrangere puse la dispozitie de lege, reprezentantii pasagerilor pot si trebuie sa arate ca acestia sunt o forta pozitiva, benefica industriei aeronautice. Ei nu isi permit sa asiste la aplicarea seaca a regulii “clientul nostru – stapanul nostru”.
In exercitarea acestui rol, una dintre solutiile pe care le sugeram este ca operatorii de transport aerian sa nu se mai concentreze pe furnizarea unui serviciu de transport unic, propriu, ci pe dezvoltarea comuna a unui adevarat serviciu de mobilitate adresat clientilor lor.
Viitorul apartine acestor platforme de mobilitate, in cadrul carora operatorii aerieni isi unesc eforturile pentru a integra solutiile de transport proprii, pun in comun alternative de mobilitate pentru pasageri si aloca tot astfel resursele de transport pe baza unor criterii de optimizare orientate catre reducerea intarzierilor.
Este unul dintre modurile moderne de a trata corect pasagerii, cea mai importanta pretentie pe care o putem ridica in numele acestora.